Stamboom in Kung Fu

Het is voor de één belangrijker als voor de andere maar elke krijgskunstleraar kan normaal zich terug traceren naar één van de eerste beoefenaars van hun systeem.

Is dit belangrijk?

Dit kan je enkel bepalen wanneer je voor jezelf uitmaakt waarom je krijgskunsten beoefent.

Doe je enkel een hobby waar je jezelf goed wilt amuseren enz.... dan is dit totaal niet belangrijk.

Wens je echter mee onderdeel te maken van de geschiedenis van je stijl dan is een stamboom wel belangrijk.

Maar hoe werkt dit in een traditionele setting?

Laoshi of Sifu

Klassiek gezien begint iedereen met zijn leraar aan te spreken met de term 'laoshi'.

Dit omhelst een nuchtere relatie waarbij de leerling gewoon standaard les volgt bij de leraar in kwestie. De leerling wordt dan aangesproken met de titel 'Xuesheng' of letterlijk vertaald 'student'.

Na langdurige inzet en betrokkenheid bij de lessen en al wat erbij komt kan de leerling aanvaard worden als een discipel of 'ingewijde' leerling. Dit gebeurd via een 'Bashi' ceremonie waarbij de relatie tussen leerling en leraar nog eens versterkt wordt. Na de ceremonie veranderen ook de aanspreektitels. De leraar wordt nu aangsproken met de term 'Sifu' en de leerling krijgt te benoeming 'Tudi'.

Enkel als dit gebeurd is kan de Tudi in kwestie opgenomen worden in de stamboom.

Het is de Sifu die doorgeeft aan de andere leden van de stijl wie zijn Tudi zijn en wie zijn lessen kunnen verder geven.

Dus als je de stamboom bekijkt van een stijl je allemaal namen van mensen die ruwweg allemaal hetzelfde proces hebben doornomen.

Voor BajiQuan is men nu bezig met de 9e generatie van Baji leraren te trainen.

 

Wim is een 8e generatie leraar onder grootmeester Wu Lianzhi en was de eerste Westerling die de titel 'Tudi' kreeg van zijn Sifu.

Vandaag de dag wordt de term veel losser gebruikt in de wereld van de Chinese krijgskunsten. Iedereen noemt de trainer nogal vlug 'Sifu'.

De aanspreektitel mag ook niet het belangrijkste zijn. Echter gebruiken wij liever geen titels dan ze verkeerd te gebruiken. Bij ons spreken we onz Laoshi gewoon aan met de voornaam.

Het concept zit in de meeste traditionele stijlen. Je kan dit filmpje een keer raadplegen voor meer uitleg.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram